Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Lees hier waar je rekening mee kunt houden.

Als het kan op jouw huis, investeer dan in zonnepanelen. De investering verdien je snel terug. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder en bereid zijn om er meer geld voor te betalen. Heb je eenmaal zonnepanelen, dan zie je op je app hoeveel je iedere dag hebt opgewekt en verdient. Daar wordt je blij van!

Hoogte investering Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 760 euro goedkoper. Je kunt ook zonnepanelen huren. Kijk bij bedrijven wat de mogelijkheden zijn.
Verbouwing Het plaatsen van zonnepanelen duurt ongeveer een halve dag. Het meeste werk vindt buitenom en op het dak plaats. De installateur moet voor het plaatsen van een omvormer en aansluiting in de meterkast in je huis. Hou dus rekening met een dagje thuis blijven.
Besparing Met diezelfde 10 panelen spaar je zo’n  600 euro per jaar uit. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente.
Comfort De meeste mensen worden er heel blij van om iedere dag op hun app te zien dat ze geld aan het verdienen zijn!
Design Echt mooi zijn ze natuurlijk niet, zonnepanelen. Ze zijn er in zwart en donkerblauw. Als je een plat dak hebt zie je ze vanaf straatniveau gelukkig niet zitten. Er zijn ook mooiere oplossingen – bijvoorbeeld zonnepanelen in de vorm van een dakpan. Dan ben je wel flink duurder uit.

Lees meer informatie over zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen ligt  gemiddeld boven de 25 jaar. En van de nieuwste panelen wordt verwacht dat meer dan 40 jaar meekunnen. De panelen verliezen door de jaren heen wel een deel van hun productievermogen, maar dat is zeer beperkt.

Wat als er schaduw op het dak valt?

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is, kun je het best kiezen voor micro-omvormers: elk paneel krijgt zijn eigen omvormer om het systeem optimaal te laten presteren.

Blauwe of zwarte panelen?

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Hoe zit het met salderen?

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22 cent per kWh, prijspeil 2019). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Een set van 10 panelen met een vermogen van 3.300 wattpiek) kost  rond de € 4.500 inclusief installatie en omvormer.  De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen, kosten € 500 a € 700. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 6 a 7 jaar.

Subsidies en Financiering

Subsidies en Financiering

Boek een energiecoach

Boek een energiecoach

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag

"Omdat de cv-ketel op termijn aan vervanging toe was, besloten ze van het gas af te gaan!"

Gerrit en Gerda uit Stellendam verduurzaamden zowel hun eigen woning als de zorgwoning van Gerda’s ouders. Deels vanwege Gods schepping, maar ook voor de volgende generaties.

‘De beide woningen waren geschikt voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. De isolatie is goed en op het platte dak van de zorgwoning is ruimte genoeg voor zonnepanelen.

Bekijk de verduurzaming van Gerrit en Gerda