Meer informatie over zonnepanelen
Kunnen er zonnepanelen op mijn dak?
Op de zonatlas kun je een eerste check doen of je dak geschikt is. Een dak op het zuiden waar door het jaar heen geen schaduw op valt is uitermate geschikt. Alleen een dak op het noorden niet en een dak tussen hoge bomen ook niet. Voor overige daken is er vaak wel een rendabele oplossing.
Zonnepanelen kunnen op platte of schuine daken geplaatst worden. Op platte daken wordt een frame gebruikt met gewichten om de panelen op zijn plaats te houden bij harde wind. Op schuine daken worden de panelen aan haken op het dak bevestigd. Op het dak van een garage of schuur kun je meestal ook zonnepanelen plaatsen. Het kan dan soms nodig zijn om een grondkabel in te graven. Een dakkapel is vaak te klein of niet sterk genoeg voor zonnepanelen.
Installateur
Een belangrijke factor in de kwaliteit van de installatie is dat de zonnepanelen goed worden geïnstalleerd. Besteed ruim aandacht aan de selectie van een goede installateur.
Je kunt zonnestroom installaties vergelijken op zonnepanelen.net.
Salderingsregeling
Je krijgt voor de stroom die je produceert net zoveel als voor de stroom die je afneemt, zolang je over een jaar gezien niet meer produceert dan je afneemt. Dat heet de salderingsregeling. Die regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd, maar de regering heeft beloofd, dat zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend kunnen blijven worden.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Bekijk (bijvoorbeeld op de jaarafrekening van je energieleverancier) hoeveel kilowatturen je jaarlijks verbruikt Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt af van je verbruik. Met de formule:
gewenste opbrengst in kWh x 1,1 gedeeld door het vermogen per paneel in wattpiek, bereken je het aantal panelen dat je nodig hebt met een hoger of lager vermogen.
Hoeveel panelen kan ik plaatsen?
Een paneel is ongeveer 1 meter bij 1,65 meter. Bedenk dat panelen op een plat dak schuin worden neergezet en dus verder uit elkaar staan om geen schaduw op de achterliggende panelen te werpen.
Omvormer
Een omvormer vormt de gelijkstroom uit de zonnepelen om in wisselstroom, die je nodig hebt in je woning.
Er zijn drie type omvormers
-
String omvormers, geschikt voor daken zonder schaduw.
-
Power Optimizers, gemonteerd achter elk paneel en nog een omvormer in het huis. Dit systeem optimaliseert de stroom opbrengst per paneel. Goed bij daken met soms schaduw
-
Micro omvormers, gemonteerd achter elk paneel. Dit systeem maakt direct op het dak de wisselstroom die nodig is in je woning. Ook goed bij schaduwwerking op het dak
Speciale woning
Monument
Als je huis een monument is of je hebt een woning met beschermd stadsgezicht, dan is het vaak niet toegestaan om zonnepanelen in het zicht te plaatsen. Zonnepanelen zijn vaak wel toegestaan op een deel van een plat dak dat niet te zien is vanaf de straat.
VvE
Woon je in een flat of appartementengebouw, dan is het dak gezamenlijk bezit en kunnen daar alleen na overeenstemming zonnepanelen geplaatst worden.
Zie ook Aandachtspunten bij offertes