Ventileren

Je woning geïsoleerd? Zo zorg je voor goede ventilatie.

We koken, wassen, ademen, veroorzaken stof, kortom wij ‘vervuilen’ de lucht in de woning en die moet ververst worden. Ventileren is daarom een must. Oude huizen hebben zoveel kieren en naden dat dat vanzelf gaat, maar hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer aandacht er nodig is voor ventilatie.

Hoeveel moet je ventileren?

Bij een gezin van 4 personen zal je idealiter je een woning zo’n 7 keer per dag geheel willen voorzien van verse lucht. Activiteiten (frituren, roken) en ruimtes (toilet, douche) hebben invloed op je keuzes voor ventilatie. Keuzes voor de manier van ventileren gaan gelijk op met de isolatiegraad van je woning.

Er zijn verschillende vormen:

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie laat je de natuur zijn werk doen. Dit kan met roosters boven de ramen en met kieren en naden in de woningen, denk hierbij ook aan een brievenbus. Genoeg mensen ventileren door de ramen open te zetten, vooral bij het slapen. Hoe meer je je woning echter verduurzaamt, hoe groter de noodzaak om het anders aan te gaan pakken.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt de ‘vervuilde’ lucht door een ventilator afgevoerd naar buiten. De meest bekende is de ventilatiebox boven op de overloop van de zolder, die de keuken, badkamer en toilet afzuigen. De lucht hiervoor kan aangevoerd worden door roosters, of zoals bij de toilet en badkamer veel gebeurt, door een spleet onder de deur langs.

Een oude mechanische ventilatiebox, vanaf 10 jaar, is meestal een box op wisselstroom. Deze box vervangen door een box op gelijkstroom is zinvol voor de energiebesparing.

Decentrale WTW

Een goed geïsoleerde woning die je verwarmt met lage temperatuur, kun je beter niet ventileren met roosters boven de ramen. Die roosters veroorzaken koudeval (zelfs in gesloten toestand komt er kou vanaf). Ook de mechanische ventilatie voldoet dan al snel niet meer. Ventileren met een WTW (warmte terugwin) systeem, is dan zeer wenselijk.

Bij een WTW wordt de warmte uit de afgevoerde lucht gebruikt voor het verwarmen van de binnenkomende lucht. Terugwinning van warmte is zinvol in een goed geïsoleerd huis in de ruimtes waar je veel stookt, bijvoorbeeld de woonkamer en keuken. Er wordt dan een kleine lokale WTW in de buitengevel gemonteerd, die de woonkamer en keuken ventileert met terugwinning van warmte. Er is slechts één doorvoer in de muur nodig voor luchttoevoer en -afvoer.

In de winter ventileer je met koude en droge buitenlucht. Als je die maar blijft aanvoeren wordt de luchtvochtigheid te laag en krijg je last van droge ogen of kromtrekkend parket. Sommige WTW’s kunnen daarom ook de vochtigheid in huis op peil te houden. Je kunt er natuurlijk ook een losse luchtbevochtiger bij kopen.

Ben je toch al stevig aan het verbouwen en is het aanbrengen van meerdere aan- en afvoerkanalen geen probleem, laat je dan ook eens informeren over nieuwere systemen waarbij binnenkomende lucht wordt opgewarmd via speciale radiatoren en afgevoerd via een WTW op zolder.

Subsidies en Financiering

Subsidies en Financiering

Boek een energiecoach

Boek een energiecoach

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag