Kruipruimte isolatie

Deze ‘vergeten ruimte’ isoleren levert je meer warmte en comfort op.

De kruipruimte is een ruimte die zich onder de vloer bevindt. Via een luik kun je onder de vloer komen. De kruipruimte is -doorgaans- een krappe ruimte met een gemiddelde hoogte van 80 centimeter. Isolatie in de kruipruimte levert in veel gevallen meer comfort op. Maar bij bijv. een steenachtige constructie van de vloer en plavuizen als afwerking zal je daar weinig van merken aan je voeten.

Als je je stookkosten wilt verlagen, is het zinvol om aan vloerverwarming te denken. Het is dan ook belangrijk om eerst te bedenken wat je wilt bereiken.

Wat is het einddoel van het isoleren van je woning?

Dit is vooral relevant als het om verbetering van bestaande isolatie gaat. Zit er minder dan 10 cm isolatiemateriaal onder de vloer (ofwel een Rc-waarde van 2,5 m2K/W) dan heeft het alleen zin om dit te verbeteren als de buitenmuur en het glas op de begane grond ook in je planning zitten. Anders kun je alsnog koudeval of tocht ervaren. Je kunt je vloer op twee manieren isoleren, door middel van vloerisolatie en door bodemisolatie.

Vloerisolatie

Woningen met een kruipruimte, hoog genoeg om in te werken, kunnen vloerisolatie krijgen. Isolatiemateriaal wordt aangebracht onder de vloer en boven in de kruipruimte.

Bodemisolatie

Is een kruipruimte erg laag (<50 cm) of staat er vaak water in, dan is bodem isolatie het alternatief. Isolatie wordt dan aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Water in de kruipruimte is geen probleem. Als het water stijgt, dan blijven de vlokken drijven en blijft de isolatiewaarde behouden. Bodem isolatie is een goede aanvulling als er al beperkte vloer isolatie aanwezig is.

Subsidies en Financiering

Subsidies en Financiering

Boek een energiecoach

Boek een energiecoach

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag

Zelf voorbereidingen treffen

Meet het oppervlakte van je vloer en vermenigvuldig dat met 25 euro, dan heb je een indicatie van de kosten. Is je kruipluik groter dan 50 x 60 cm dan is de toegang goed genoeg. Haal het luik weg en meet de diepte van de kruipruimte onder de constructie. Bij 35 cm of meer gaat bodem isolatie lukken. Je weet dan meteen of er water in je kruipruimte staat. Heb je nog geen kruipluik, dan zal dit aangelegd moeten worden.