Hybride warmtepomp

Met minder aardgas verwarmen? Kies voor een hybride warmtepomp.

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 25 procent.

De hybride warmtepomp wordt alleen bij buitentemperaturen ingezet waarbij hij nog efficiënt ingezet kan worden. Bij hele lage temperaturen neemt de cv-ketel de verwarming over. Op die manier kan de warmtepomp over het jaar heen efficiënter werken dan een volledige warmtepomp. Nadeel is wel dat er nog steeds een gasaansluiting nodig is.

Benodigde ruimte

Naast de huidige (of een nieuw te plaatsen) cv-ketel moet er ruimte zijn om de binnen-unit op te hangen. Deze is ongeveer net zo groot als de cv-ketel zelf. Daarnaast is er nog een buiten-unit nodig die met een ventilator en een warmtewisselaar de warmte uit de lucht kan halen. Waar zet je de buitenunit bijvoorbeeld neer?

  • Aan de zijkant van je huis.
  • Bij of achter een schuurtje of in een buitenkast (dan kun je hem ook uit het zicht zetten).
  • Op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen).
  • Niet te dicht bij de buren.
  • Niet bij een slaapkamerraam dat vaak open staat.
  • Niet op het dak boven de woon- of slaapkamer.

Houd de afstand tussen buiten-unit en de warmtepomp binnen op maximaal 15 meter. Grotere afstanden zijn wel mogelijk maar het wordt dan aanzienlijk duurder.

Voordeel ten opzichte van volledige warmtepomp

Anders dan bij een volledige warmtepomp hoeft het huis voor het toepassen van een hybride warmtepomp minder zwaar geïsoleerd te zijn. Bijvoorbeeld is gewoon dubbelglas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie al voldoende. Heb je nog niet voldoende geïsoleerd? Doe dat dan eerst!

Kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het cv-water in je radiatoren tot maximaal 55 graden. De meeste cv-ketels stoken tegenwoordig met 60 – 80 graden. Een hybride warmtepomp levert warmte als het buiten niet zo koud is. Op dat moment is ook een lagere stooktemperatuur voldoende. Hierdoor kan de hybride warmtepomp in de meeste gevallen wel met de huidige radiatoren gecombineerd worden. Als het hele huis al met lage temperatuur verwarmd wordt is de warmtepomp een stuk zuiniger en kan ook bij lagere buitentemperaturen doorstoken. Hierdoor kan een groter deel van het gasverbruik bespaard worden.

Warmtepomp en geluid

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ’s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Subsidies en Financiering

Subsidies en Financiering

Boek een energiecoach

Boek een energiecoach

Stel ons je vraag

Stel ons je vraag

Is het geluid storend?

Vraag de installateur bij het plaatsen van de warmtepomp extra aandacht te besteden aan het trillingvrij opstellen van de binnen- en buitenunit. Trillingen kunnen anders door de constructie van het huis overgedragen worden en zo alsnog voor geluidsoverlast zorgen. Er zijn speciale dempers te koop om de overlast te voorkomen.Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.