Zo ontdek je welke isolatie er aanwezig is
Publicatiedatum: juni 12, 2020
Als je je huis verder wil isoleren, is het van belang om te weten wat er al aanwezig is. Het bouwjaar van het huis geeft een goede indicatie van wat er oorspronkelijk aangebracht is, maar vooral bij oudere huizen zijn er vaak al maatregelen genomen door eerdere bewoners. Hoe kun je erachter komen wat de huidige situatie is als zij geen informatie achter gelaten hebben?
Muur
Een muur die niet dikker is dan zo’n 20 centimeter bevat geen spouw en hierbij kun je er dan ook vanuit gaan dat er verder niets aan gedaan is. Een muur met spouw is ongeveer 30 centimeter dik. Vanaf eind jaren ’80 zijn ze bij de bouw al volledig gevuld met isolatiemateriaal, terwijl ze voor 1965 ongevuld bleven. Om te controleren hoeveel vulling erin zit, steek je een duimstok in een van de open stootvoegen die dienen als ventilatie aan de buitenkant van het huis. Eventueel materiaal kun je dan voelen en de dikte kun je inschatten door ervan uit te gaan dat zowel de spouw als de buitenste baksteen ongeveer 10 centimeter dik is.
Dak
Een niet geïsoleerd dak is dun en vaak zijn de balken en het dakbeschot zichtbaar. Als het dak dikker is, kun je soms bij niet afgedichte openingen rond afzuigbuizen zien of er isolatiemateriaal in het dak zit. Ook als er onder een dakpan een folie zichtbaar is, is dat meestal een teken dat er isolatie aangebracht is. Een specialist kan de situatie beter in kaart brengen en opties geven voor verdere isolatie waarbij geen vochtproblemen ontstaan.
Vloer Vloerisolatie is eenvoudig te ontdekken vanuit de kruipruimte. Als de onderzijde van de vloer voorzien is van materialen zoals piepschuim, kun je met een ijzerdraadje de dikte meten. Als er al luchtzakken aangebracht zijn, kun je verder niets meer toevoegen. Op de bodem kan mogelijk een folie liggen tegen vocht of korrels of schelpen wanneer er te weinig plek was voor isolatie onder de vloer. Ook in dat geval is er geen ruimte meer voor verbetering.
Glas
Enkel glas en driedubbel glas zijn eenvoudig te herkennen aan het aantal glasplaten in het kozijn. Oud dubbel glas en HR++-glas zien er op het oog hetzelfde uit. Om te controleren met welk glas je te maken hebt, kun je op zoek naar de code die je vindt op de aluminium strip die tussen de glasplaten zit. Als er geen HR of HR++ bedrukt staat, is het vaak oud dubbel glas. Zoek de code eventueel online op ter controle. Als je een aansteker voor het glas houdt en schuin in het glas kijkt, zie je vier vlammetjes. Als ze allen dezelfde kleur hebben, wijst dit op dubbel glas, terwijl er bij HR-glas kleurverschil te zien zal zijn.