Energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ gestart

Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ is de Rijksoverheid op 2 april jl. een landelijke campagne gestart om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen. Om mensen verder te helpen bij het isoleren van hun woning komt het kabinet met het Nationaal Isolatieprogramma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken.

 

Energie besparen

De vanzelfsprekendheid waarmee we energie gebruiken verandert. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden, waardoor de energierekening stijgt. Nederland moet minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. En we moeten samen klimaatverandering tegengaan. Om al deze redenen is het belangrijk dat we meer energie besparen en is de overheid deze campagne gestart. De campagne biedt praktische tips waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld al door niet langer dan 5 minuten te douchen en/of de thermostaat overdag op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden.

Hier kun je meer lezen over de campagne ‘Zet ook de knop om’ en praktische tips vinden.

Nationaal Isolatieprogramma

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren in de periode tot en met 2030, met de nadruk op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen (label E, F en G) waarbij één of meerdere stappen worden gezet richting beter geïsoleerde woningen. Het kabinet stelt daarvoor in totaal € 4 miljard ter beschikking tot en met 2030.

Goed isoleren van woningen dringt energieverbruik terug, draagt dus bij aan de betaalbaarheid van de energierekening, het halen van de klimaatdoelen en is een noodzakelijke voorbereiding op de overstap naar een aardgasvrij alternatief.

Uit onderzoek van de vereniging Eigen Huis werd duidelijk dat veel huiseigenaren wel willen isoleren, maar dat gebrek aan geld, kennis én de ingewikkelde subsidiemaatregelen vaak flinke barrières vormen. Verder ontvangt een woningeigenaar alleen subsidie als er twee of meer isolatiemaatregelen gelijktijdig worden genomen. Vanaf januari 2023 wordt het ook mogelijk om subsidie aan te vragen bij één isolatiemaatregel.

De maatregelen uit het Nationaal Isolatieprogramma moeten nog worden uitgewerkt en de meeste zullen pas in 2023 in werking treden.

Hier kun je meer lezen over het Nationaal Isolatieprogramma.

Nationaal Warmtefonds

Voor mensen met onvoldoende spaargeld en die op de markt niet terecht kunnen voor financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden biedt het Nationaal Warmtefonds energiebespaarleningen. Daar zal het kabinet een 0%-rente energiebespaarlening aan toevoegen.

Hier kun je meer lezen over het Nationaal Warmtefonds.

Onze energiecoaches

Een bezoek van één van onze Energiecoaches kan nu al een toegevoegde waarde hebben als je bezig bent met het energiezuiniger maken van jouw woning, maar nog niet goed weet waar te beginnen.  De overheid betaalt dit jaar al de kosten voor dit gesprek.

Onze energiecoach komt bij jou thuis of brengt op afstand (telefonisch of online) in beeld waar je energie kunt besparen. Vraag hieronder een gesprek aan.

Wil jij je energieverbruik verminderen?

Vraag dan een gesprek aan met één van onze Energiecoaches

Energiecoach