Uw CV-installatie zuinig afstellen

Publicatiedatum: januari 20, 2021

De cv-installatie zuinig afstellen

Je zou verwachten dat je cv-installatie bij de aanleg goed is ingesteld en dat je er afgezien van jaarlijks onderhoud geen omkijken naar hebt. Helaas blijkt dat er in de praktijk veel energie verspild wordt door instellingen die niet optimaal zijn. Hoe stel je je cv-ketel goed af?

Het eerste wat je kunt doen is het bestuderen van de handleiding van de cv-ketel. Als je die niet (meer) hebt kun je deze online opzoeken aan de hand van het typenummer. Hiermee kun je uitvogelen hoe je instellingen kunt aanpassen. Meestal kun je de aanvoertemperatuur van de verwarming fors verlagen, bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe efficiënter de ketel werkt. Bij een te lage temperatuur warmt het huis misschien niet meer genoeg op, dus probeer even uit welke aanvoertemperatuur nog comfortabel is. Zet hem desnoods in de winter iets hoger dan in het voor- en najaar.

Ook de temperatuur van het tapwater kan omlaag naar 60 graden, maar niet lager, vanwege risico op legionella. Daarnaast heeft het tapwater vaak een comfort- en een eco-stand. De comfortstand houdt het tapwater continu op temperatuur en verbruikt daarmee meer gas. Bij de eco-stand duurt het wel iets langer voordat er warm water uit de kraan komt.

De radiatoren geven de warmte beter af wanneer ze goed ontlucht zijn en de waterdruk op peil is. Controleer dit geregeld en kom zeker in actie wanneer je het water hoort stromen of borrelen. Radiatorfolie en buisisolatie zorgen ervoor dat de warmte niet verloren gaat door de muur of in koude ruimtes, maar afgegeven wordt in kamers die je wil verwarmen.

Voor het optimaal afstemmen van alle radiatoren in huis, kun je ze waterzijdig laten inregelen. Hierdoor voorkom je dat ene radiator erg heet wordt, terwijl een andere nauwelijks of ongelijkmatig opwarmt. Door ervoor te zorgen dat de warmte beter terecht komt in ruimtes die je wil verwarmen, hoef je minder te stoken.