Meer informatie spouwmuurisolatie

Wanneer heeft het zin om je spouwmuur te isoleren?

Woningen van voor 1925 hebben geen spouwmuur. Woningen die na 1970 gebouwd zijn, zijn meestal al geïsoleerd. Kijk op https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/ voor het bouwjaar van je woning.

Heb je een huis met veel glas en weinig buitenmuur, dan voegt spouwmuur isolatie natuurlijk wat minder toe. Bij een woning met een zijgevel, zeker als de woonkamer daaraan grenst, is het van absolute meerwaarde.

Flat of appartement

Bij een flat of appartementengebouw kan isoleren alleen gezamenlijk. Overleg met je VvE over het gezamenlijk aanbrengen van spouwmuurisolatie. Wat wil je bereiken? Het is belangrijk om het einddoel van isolatie in je woning te bepalen. Spouwmuur isolatie alleen is niet genoeg om een woning geschikt te maken voor een warmtepomp. (De isolatiewaarde bij spouwisolatie is maximaal Rc=2m2K/W en pas vanaf 3,5 m2K/W en liefst 4,5 m2K/W is de isolatie goed genoeg voor een warmtepomp.)

Als je later je muren beter wilt isoleren, kun je nog buitengevel isolatie aanbrengen. Dan kan de spouwmuurisolatie gewoon blijven zitten. Je kan ook het metselwerk aan de muur weghalen, om zo minder ruimte aan de buitenzijde te verliezen als je het nieuwe isolatiepakket aanbrengt. In dat geval haal je de aangebrachte spouwmuur isolatie eerst weg en heb je die voor niks aangebracht. Zie ook Buitengevel Isolatie Is mijn spouwmuur geschikt?

Wanneer kan een spouwmuur niet geïsoleerd worden?

Het komt voor dat een spouwmuur toch niet geïsoleerd kan worden; Bijzondere stenen zijn niet geschikt, omdat de kans op beschadiging te groot is, bijvoorbeeld: geglazuurde bakstenen, of stenen met een smalle voeg. Gestuukte of geschilderde muren zijn niet geschikt, omdat er na het isoleren vorstschade kan ontstaan aan stuuk- en schilderwerk. Ook kan het isolatiebedrijf er achter komen dat de spouw smaller dan 4 cm is of veel troep in zit. Ook dan kan er niet geïsoleerd worden, tenzij het lukt deze vervuiling te verwijderen.

Muur niet geschikt?

  • Als de bakstenen geglazuurd zijn
  • Als de muur een te smalle voeg heeft
  • Als de muur gestuukt is
  • Als de muur geschilderd is
  • Als de spouw vol troep zit

Zelf voorbereidingen treffen voor een offerte

 

Hoe bepaal je de oppervlakte van de gevel?

Meet de oppervlakte van de gevels. Trek het oppervlakte van de kozijnen er af en tel een halve meter onder het maaiveld er bij op. De spouwmuur loopt onder de vloer nog een stuk door.

 

Hoe bepaal je de dikte van je spouw?

Via ventilatie openingen in je muur kun je de spouwdiepte meten. Steek een duimstok in de muur tot je tegen de harde binnenmuur botst en dan trek je 10 cm (de buitenmuurdikte) af van de gemeten diepte.

Zie ook Aandachtspunten bij offertes

TERUG