Hoe kunnen groene daken zorgen voor energiebesparing voor woningeigenaren?

Je ziet ze steeds meer verschijnen in steden: groene daken. Bij bedrijfspanden en bovenop appartementencomplexen is deze trend al een paar jaar geleden ingezet. Maar ook steeds meer woningeigenaren veranderen het zwarte dak van bijvoorbeeld hun uitbouw of schuur naar een groene oase. Dat ziet er niet alleen mooier uit, het verbetert ook de isolatie van de woning. En daardoor is het een goede optie om energie te besparen voor woningeigenaren.

In de zomer verkoelen

Begroeide daken en gevels zorgen in de zomer voor verkoeling; het is binnen tot wel 4 °C koeler. Dit komt omdat het groen op het dak ervoor zorgt dat water verdampt en hiervoor z’n warmte uit het dak haalt. Bij een hittegolf voel je dus zeker de voordelen van zo’n groen dak op je woning! Ook de airco kun je daardoor vaker uitlaten, wat ook weer een fikse energiebesparing oplevert.

Naast het voordeel voor je eigen woning, biedt een groen dak ook voordelen voor de omgeving. Zowel door verdamping én door het feit dat een groen dak minder warmte van de zon vasthoudt dan een zwart dak, levert een groen dak minder verwarming op voor de omgeving. Als de helft van de daken ‘groen’ is, kan dat 2 °C schelen in het effect van opwarming van de bebouwde omgeving (UHI-effect).

In de winter isoleren

In de zomer wil je je woning waarschijnlijk het liefst zo koel mogelijk hebben. In de winter is dat anders. Dan zorgen juist warmere temperaturen voor meer comfort. Ook daar kan een groen dak aan bijdragen, want datzelfde groen wat in de zomer voor verkoeling zorgt, is in de winter isolerend. En dat kan behoorlijk wat warmteverlies besparen.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Misschien heb je al zonnepanelen op de schuur staan en vraag je je af hoe een groen dak je energie-opwek beïnvloedt. Uit studies blijkt dat zonnepanelen beter functioneren als ze op een laagje groen staan. De vegetatie zorgt ervoor dat de panelen beter gekoeld worden, wat vooral bij hogere temperaturen zorgt voor efficiëntere zonnepanelen.

Een bijkomend voordeel van een groen dak onder zonnepanelen is dat er meer schaduwplekken ontstaan. Hierdoor bestaat je groene dak uit verschillende microklimaten, waardoor er meer verschillende soorten planten kunnen groeien. Vlinders, bijen en andere insecten profiteren daar weer van.