Hoe is jouw energierekening opgebouwd?
Publicatiedatum: april 6, 2022
Energierekeningen zijn vaak ingewikkeld en de opbouw onduidelijk. De energierekening is een grote rekensom die leidt tot het uiteindelijk bedrag dat jij voor gas en stroom betaalt. Wij leggen je hieronder uit hoe de rekening is opgebouwd.
Onderdelen opbouw energierekening
Om duidelijker te maken wat je allemaal aantreft op een energierekening, laten we je dit puntsgewijs zien. De rekening bestaat namelijk uit meerdere factoren, waarvan sommige zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen.
1. Leveringskosten
Is het bedrag je betaalt per kWh stroom en per m3 gas, opgebouwd uit onderstaande onderdelen:
- kale leveringstarief per kWh en/of per m3;
- overheidsheffingen (energiebelasting en ODE;
- btw.
2. Vaste leveringskosten
Is een vast bedrag per jaar en staat los van je energieverbruik. Deze kosten betaal je voor gas en voor stroom apart. Vaste leveringskosten worden ook wel vastrecht genoemd.
3. Netbeheerkosten
Zijn de kosten die een netbeheerder rekent voor het leveren van gas en stroom. Deze netbeheerkosten betaal je op jaarbasis en zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- jaarlijkse aansluitkosten;
- jaarlijkse transportkosten;
- capaciteitsafhankelijk transporttarief;
- jaarlijkse meterhuur.
4. Vermindering energiebelasting
Is het bedrag dat de overheid in mindering brengt voor de energiebelasting die je betaalt. Voorheen heffingskorting genoemd.
5. Welkomstkorting
Staat niet standaard op je energierekening, alleen als je recht hebt op een welkomstkorting.
6. Teruggeleverde stroom en eventuele terugleververgoeding
Als je zonnepanelen hebt, dan staat er op de energierekening hoeveel kWh’s je hebt opgewekt en hoeveel je eventueel aan terugleververgoeding krijgt.
Opbouw elektriciteitsprijs
De opbouw van de elektriciteitsprijs, dus stroomprijs, bestaat uit de kale stroomprijs, de energiebelasting, ODE en de btw die hierover wordt gerekend. Samen zijn die kosten de leveringskosten. Je hebt nu het stroomtarief dat je betaalt per kWh. Deze vermenigvuldig je met het aantal kWh dat je hebt afgenomen.
Boven op die leveringskosten, komen nog de vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Daarvoor betaal je een vast bedrag per jaar, en deze kosten staan dus los van de kilowatturen die je afneemt bij de energieleverancier. Nu heb je de totale kosten aan stroom.
Het enige wat er nu nog moet gebeuren, is de vermindering energiebelasting van deze stroomkosten aftrekken. Dit krijg je van de overheid. In 2021 gaat het om € 558,56 inclusief btw. overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen wijzigen per 1 januari. Na deze rekensom heb je de totaalkosten aan stroom.
Opbouw gasprijs
Net als bij de stroomprijs, wordt er bij de gasprijs onderscheid gemaakt in een aantal kosten. Net als bij elektriciteit is er sprake van een leveringstarief, dat bestaat uit het kale gastarief, de energiebelasting, ODE en de btw die je daarover betaalt. Deze kosten samen, zijn de prijs die jij per kuub gas betaalt. In sommige regio’s geldt nog een gasregiotoeslag. Of je deze betaalt of hoe hoog deze toeslag is, verschilt per regio. Vermenigvuldig de kosten met je verbruik en je hebt de leveringskosten.
Bij de leveringskosten tel je de vaste leveringskosten en de netwerkkosten op. Samen vormen deze de kosten die jij voor je gasverbruik moet betalen. De vermindering energiebelasting geldt alleen voor stroom, deze gaat voor gas niet op.
Opbouw energieprijs
Als je zowel de kosten voor elektriciteit als gas bij elkaar optelt, kom je op het totaalbedrag. Heb je recht op een welkomstkorting bij een eventuele nieuwe leverancier? Dan gaat deze korting nog af van de kosten.
Wil jij jouw energierekening verlagen?
Vraag dan een gesprek aan met één van onze Energiecoaches
Energiecoach