Hoe ga jij om met het prijsplafond?

Publicatiedatum: maart 8, 2023

Als het gaat om onze energierekening heeft iedereen te maken met een andere situatie. Een hoog energieverbruik of juist heel laag. Zonnepanelen op het dak of nog op het wensenlijstje. Of misschien heb je nog een langjarige vast contract lopen of heeft jouw leverancier kort geleden een contract met variabele prijzen aangeboden. Dit artikel geeft je een antwoord hoe je in die verschillende situaties het beste om kunt gaan met energie.


De basis

Het prijsplafond voor energie geldt voorlopig alleen voor het jaar 2023. De prijzen zijn als volgt vastgesteld:

  • € 1,45 tot een verbruik van 1.200 m3 (kuub)gas en
  • € 0,40 tot een verbruik van 2900 kilowattuur (kWh) elektriciteit.
  • Heb je stadsverwarming? Dan geldt het plafond van 38 gigajoule( GJ) met een tarief van €47,38 per GJ stadswarmte.

Alle genoemde bedragen zijn inclusief belastingen.

 

Als je meer verbruikt dan het prijsplafond, wanneer moet je dat dan betalen?

De eindafrekening blijft het moment waarop wordt bepaald of je meer moet betalen. Maar aangezien dit voor iedereen op een ander moment kan liggen verschilt de exacte datum voor de eindafrekening.

Om vast te stellen of iemand binnen het prijsplafond is gebleven hanteert de overheid een verbruikstabel waarin staat hoeveel energie je per maand mag gebruiken om binnen de grenzen van het plafond te blijven. In januari is het kouder dan in juli en dus mag er dan bijvoorbeeld meer gas worden verbruikt om de woning te verwarmen.

Zo wordt het jaar in twee delen verdeeld. Het deel dat je verbruikt tot de eindafrekening en het restant aan energie dat je dan nog over houdt om in het overige deel van 2023 te verbruiken, tenzij je al boven het plafond bent uitgekomen. Jouw termijnbedrag wordt aangepast op basis van het prijsplafond en jouw eerdere verbruiksgegevens. Je kunt er zelf natuurlijk ook voor kiezen om dit bedrag aan te passen.

Verbruik je uiteindelijk meer dan het plafond toestaat, dan betaal je voor het verbruik boven het plafond de marktprijs. De energieprijzen wisselen veel dus welke prijzen dit zullen zijn, is niet te zeggen.


Ik ben van het aardgas af met een warmtepomp, hoe werkt het plafond voor mij?

Het plafond werkt voor jou precies hetzelfde. Je betaalt voor 2900 kWh het vaste tarief van € 0,40. Voor het verbruik boven de 2900 kWh betaal je de dan geldende marktprijs. Vervelend voor mensen die in een vroeg stadium hebben geïnvesteerd in van het aardgas gaan. Het is wel zo dat het prijsplafond naar verwachting alleen in 2023 geldt en daarna de normale situatie terugkeert. En dan hoef je met een warmtepomp nog altijd geen duur aardgas af te nemen. Heb je daarnaast zonnepanelen? Dan wek je in ieder geval een deel van je eigen verbruik op en profiteer je van de salderingsregeling.


Ik heb zonnepanelen, hoe werkt het prijsplafond dan?

Het prijsplafond is pas van toepassing na het toepassen van de salderingsregeling. Het gaat dus alleen om jouw netto verbruik dat overblijft na salderen. Wel is het zo dat je waarschijnlijk niet de volledige opwek van 2022 mag gebruiken om het verbruik in 2023 te dempen.


Het prijsplafond en een variabel contract

Het hierboven genoemde prijzen van het prijsplafond gelden voor jou als je blijft binnen het gestelde verbruiksplafond. Kom je hier bovenuit? Dan betaal je voor dit verbruik de dan geldende variabele prijzen.

De belangrijkste conclusie is misschien wel dat isoleren en energie besparen in de woning altijd zin heeft om te streven naar een zo laag mogelijk energieverbruik. Hoe lager dit is, hoe minder je bezig hoeft te zijn met de vraag; Blijf ik onder het plafond?

Via Milieucentraal kun je zelf uitreken of je binnen de grenzen van het prijsplafond blijft.

Tarieven prijsplafond

 

  • € 1,45 tot een verbruik van 1.200 m3 (kuub)gas en
  • €0,40 tot een verbruik van 2900 kilowattuur (kWh) elektriciteit.
  • Heb je stadsverwarming? Dan geldt het plafond van 38 gigajoule( GJ) met een tarief van €47,38 per GJ stadswarmte.