Energielabel aanvragen duurder

Energielabel aanvragen duurder 

 

Per 1 januari 2021 is het aanvragen van een energielabel duurder. Iedereen die een huis wil verkopen of verhuren is verplicht een definitief energielabel te hebben voor de woning.

 

Ondanks de aankondiging van deze maatregel had eind 2020 nog meer dan de helft van de koopwoningen geen officieel energielabel. Uit het Duurzaam Wonen onderzoek van Multiscope blijkt dat veel huiseigenaren niet weten dat ze een boete kunnen krijgen wanneer ze verkopen of verhuren zonder definitief energielabel. Huiseigenaren die geen energielabel hebben aangevraagd laten in het onderzoek echter weten dat de voornaamste reden daarvoor is dat ze geen verkoop- of verhuurplannen hebben.

 

Sinds 2015 zijn huiseigenaren verplicht een energielabel te hebben wanneer ze een huis willen verkopen of verhuren. Voor de aanvraag een energielabel moeten eigenaren sinds 1 januari 2021 de hulp inroepen van een energieprestatie-adviseur. De kosten daarvan kunnen oplopen tot tweehonderd euro. Volgens de nieuwe regels moet er een controleur komen kijken naar de woning voordat een energielabel kan worden toegekend. Wanneer het label definitief is vastgesteld is het tien jaar geldig. Via de link onderaan deze pagina vindt u de stappen die u moet doorlopen bij de aanvraag van een energielabel.

 

Meer informatie:

Stappenplan voor het aanvragen van een energielabel