Een jaren 30-woning in stappen aardgasvrij

Publicatiedatum: september 14, 2022

Anko en Els Mulder kochten in 2017 hun twee onder één kap woning aan het Boomgaardpad in Ooltgensplaat. In stappen maakten zij hun woning klaar om van het aardgas af te gaan. In 2019 was het zover. Dit is hun verhaal.

“We hadden het geluk dat in de woning een flinke verbouwing was uitgevoerd voor wij het kochten. Zo waren de vloeren al geïsoleerd en lag er vloerverwarming op de benedenverdieping en dat bracht ons al goed op weg”, zegt Anko Mulder.

Hoe hebben jullie de verduurzaming vervolgens verder aangepakt?

“Na een bespaaradvies hebben we alles in stappen aangepakt. Eerst dakisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en de warmtepomp. Het jaar daarvoor hadden we trouwens al een groen dak aangebracht op de uitbouw en overkapping. Op de eerste verdieping hebben we alle radiatoren weggehaald en vervangen door infraroodvloerverwarming”, vertelt Anko. Aan het eind van dit proces hebben Anko en Els de matig isolerende ruiten vervangen voor HR++ glas en om het geheel af te maken kozen zij in 2021 voor 17 zonnepanelen die samen zo’n 5000 kWh per jaar opwekken.

Waarom begonnen jullie op eigen houtje aan ‘van het aardgas” afgaan?

“Wij vinden duurzaamheid en energiebesparing belangrijk. Gasverbruik stoppen doen we omdat wij uit het aardbevingsgebied in Groningen komen. Het zou goed zijn als we uiteindelijk allemaal wat minder energie gebruiken.”

Welke uitdaging kwamen jullie tegen?

“Het was wel even spannend of we het voldoende warm zouden krijgen met de warmtepomp. En of de buitenunit niet te veel lawaai zou maken. We hebben geen enkele klacht van de buren gehad en horen hem zelf ook niet dus dat is allemaal goed gekomen” vertelt Els over hun verder soepel verlopen verduurzaming.

Zijn jullie nog meer van plan in de woning?

“Op basis van de warmtescan die is gedaan door het Energieloket hebben we besloten dat het glaswerk aan de noordkant te veel warmte verliest. Hier willen we nog wat aan gaan doen met beter isolerend glas” vertelt Anko.

Zijn er nog dingen die je achteraf anders zou doen?

“Achteraf had ik misschien toch voor een bodemwarmtepomp gekozen omdat deze ook kunnen koelen en we geen buitenunit nodig hebben. En we zijn wel erg vroeg geweest. Warmtepompen ontwikkelen zich dus we hadden wellicht een stillere of zuinigere kunnen kopen met meer subsidie. Maar we zijn al met al heel tevreden nu”, sluit Anko het gesprek af.

Kosten & Besparingen

Een totale investering van ruim 17.000 euro met aftrek van subsidie. En een eigen verbruik van 6000 kWh op jaarbasis, zonder gasverbruik. Met de zonnepanelen wekt de familie Mulder ruim 5000 kWh op.