Duurzame doeners- De familie Dorst uit Sommelsdijk

In de rubriek Duurzame Doeners vertellen inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee hoe zij hun woning energiezuiniger hebben gemaakt.  Met in dit artikel het verhaal van de familie Dorst uit Sommelsdijk.

Gert en Joke Dorst wonen in hun vrijstaande woning uit 1989 in Sommelsdijk. Ze hebben de woning zelf laten bouwen, en zijn voorlopig nog niet van plan om er weg te gaan. Gert is zelf altijd installateur geweest en had daarin een eigen bedrijf.

Gert en Joke hebben flinke stappen gemaakt om hun woning energiezuiniger te maken.
In 2015 hebben zij al zonnepanelen laten plaatsen. Met een airco verwarmen zij nu de woonkamer. Dit jaar hebben zij al het dubbelglas op de benedenverdieping laten vervangen door HR++ glas, een investering die zij met een bijdrage uit het verduurzamingsfonds van Coöperatie Deltawind en een stuk ISDE subsidie hebben betaald.

Ook heeft Gert allerlei kleine maatregelen in huis genomen, zoals het dichten van kieren en het isoleren van leidingwerk. Stoken doen zij nu bewuster dan voorheen.

Het valt me op dat het in de woning zeer comfortabel voelt, terwijl de airco die dag nog niet heeft aangestaan. En dat eind November!

Gert en Joke beamen dat als grootste winst het comfort omhoog is gegaan, en het gasverbruik naar beneden. Zij verbruiken nu 800 kuub gas per jaar, waar dat in het verleden 1400 kuub was, op een woonoppervlak van 110m2.

Het installeren van de maatregelen ging soepel, maar daarin had Gert het voordeel dat hij als installateur veel kennis van zaken heeft. Ook het aanvragen van de ISDE subsidie gaf geen problemen.

Op een verjaardag vertelt Gert wel eens wat hij heeft gedaan om zijn huis energiezuiniger te maken, in de hoop dat het anderen inspireert om ook aan de slag te gaan. Uiteindelijk is het een investering voor de lange termijn. Veel mensen zijn daar niet zo mee bezig, terwijl het toch slim is om verder te kijken dan vandaag.