Rianne en Ted isoleerden huis met oude spijkerbroeken

Rianne (32) en Ted (32) uit Ouddorp werken bij het Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam en Natural High. Ze wonen met Puck (2) in een twee-onder-een-kapwoning uit 1963.

Twee jaar geleden hebben ze hun huis verduurzaamd met isolatie (gemaakt van oude spijkerbroeken) en voorbereid op verdere stappen. Onnodig veel gas verbruiken vinden Rianne en Ted zonde van de wereld en van het geld, daarbij vinden ze isoleren ook normaal.

Hoe hebben jullie het aangepakt?
‘We moesten nieuwe bekabeling en een nieuwe meterkast aanleggen, waarin we rekening konden houden met toekomstige zonnepanelen. Verder is er een waterleiding naar de wc gelegd voor een grondwaterpomp in de schuur.’

Veelgestelde vragen

Wat kost het en wat levert het op?

Het isoleren van de spouw kost tussen de € 17,= en € 25 per m2. Bij een tussenwoning kost dit rond de € 800 en een twee onder 1 kap woning kosten rond de € 1.500. Gemiddeld is de investering in 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Kan een geïsoleerde spouwmuur extra geïsoleerd worden?

Als er ruimte zit tussen de bestaande isolatie en de buitenste muur, dan kan dat. Echter alleen na grondige inspectie door een gecertifieerd bedrijf. En let op: na isoleren is ongeveer net zo duur als het isoleren van een niet geïsoleerde muur, daarom is na isolatie minder snel terugverdiend.

Bij welke woningen is spouwisolatie interessant?

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwen met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwisolatie aanwezig.

Kan een spouw altijd geïsoleerd worden?

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is.

Hoe weet ik of mijn woning een spouw heeft?

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur in zijn totaal meer dan 25 centimeter dik is, is er een kans groot dat er een spouw aanwezig is. En het spouwisolatiebedrijf komt de woning altijd vooraf inspecteren op aanwezigheid van de spouw en op deze schoon droog en breed genoeg is.

Waar liepen jullie tegenaan?

‘Toch de kosten. Er staat nog van alles op het verlanglijstje: een warmtepomp, een aanbouw, meer wandisolatie of toch verhuizen naar een andere woning in een tof project. Bezig zijn met verduurzamen motiveert ons om nog meer aan te pakken, maar dan leg je de lat nog hoger. Er kan nog zoveel!’